Pakko alkaa Lempille opettaa voittajaluokan liikkeitä kun ei noita samoja avoimen liikkeitä jaksa enää ja ne se kuitenkin osaa. Otetaan niistä sitten vaan ennen koetta palautustreeniä.

Ruutua on otettu jo aiemminkin mutta nyt vähän enemmän. Ruudussa on makupala-alusta takalinjalla, sinne menee hyvin, pysähtyykin ja menee jopa maahan pidemmän matkan takaa. Tosin makuulle menossa etenee eikä putoa niille sijoilleen, tätä täytyy treenata erikseen. Samaten kuin makuulta kutsua tulla seuraamaan.
Itse ruutuun menee hyvin ja nopeasti, se on käynyt syömässä sielä makupalat ja samantien pois. Näyttää toimivan!

  • treenaus seisomisesta suoraan maahan
  • makuulta seuraamiseen

Tunnari olikin sitten vaikeampi juttu. Joskus syksyllä tein tunnaria Onnille ja Lempi katseli vieressä. Kokeilin sitten huvikseni myös sille sitä, eka piilotin oman kapulan ja sen jälkeen heti laitoin sen sinne muiden kapuloiden sekaan ja se löysi aina oikean, oikein haisteli niitä! Mä jo luulin että näin helppoko tämä oli mutta ei ollut... En tiedä oppiko se jotain silloin siitä miten Onni homman teki, mutta toistamiseen sama ei ainakaan toiminut. Toi aina ekan mikä sattui vastaan tai otti useamman, haistella ei enää osannut ollenkaan niitä.
Joten pakko aloittaa alusta... Piilottelin sitten sitä yhtä kapulaa ensin sisällä vaatteiden ja kenkien väliin, pihalla kukkapurkkien ym sekaan. Ainakin silloin käytti nenäänsä hyvin. Tästä siirsin kapulan isompien puiden sekaan, lautaa, klapuja ym. Jos oma kapula oli näkyvillä, se haki sen suoraan, sen kummemmin haistelematta eli tiesi mitä sen pitää hakea mutta yhdisti sitä edelleen noutoon. Aloin piilottaa sitä niiden isompien kapuloiden sekaan ja nyt alkoi haistella. Tämän vaiheen jälkeen laitoin samaan kasaan tunnarikapuloista pikkukasoja ja oma erilleen taaksemmas. Haisteli aina ensin sen kasan ja sitten nappasi oman, jes! Tästä jätin ne isot puut pois ja oli vain tunnarikapulakasa ja oma niiden takana, ei ole nyt kertaakaan tuonut väärää Hymy Tästä treenausvinkistä kiitokset Niskalan Minnalle! 

  • isommalla kapulalla pitotreeniä niin ettei saa järsittyä kapulaa
  • vain kaksi toistoa kerta!
  • makupaloja kapuloiden keskelle rauhoittamaan haistelemaan

Metallikapulan noutoa on kokeiltu viimeksi pentuna, silloin ei ollut ongelmaa mutta nytpä se ei enää ollutkaan kiva. Aloitin sillä että kun koski kapulaan, sai namin. Yritin pitemmästi sitä että ottaisi edes vähän suuhun, mutta ei, pelkästään koski sitä. Kokeilin antaa sen sille suuhun, otti mutta putosi samantien mutta sai namin. Kokeilin heittää kapulan ja odotin mitä tekee. Lempi kävi koskemassa kapulaa ja odotti että anna jo palkka. En antanut koska nyt sen piti ottaa kapula ennenkuin sai palkkaa. Lempi makasi kapulan vierellä, vilkaisi välillä sitä, sitten mua, haukkui, taas koski kapulaa, haukkui, katsoi mua, ja otti kapulan suuhun ja toi!! Sen jälkeen ei mitään ongelmaa enää ollutkaan Hymy

  • noutoja lähelle, ettei ehdi pureskella kapulaa (puinen)
  • metallille luovutus

Kaukokäskyjen seisomista tuli harjoiteltua toissakesänä kun Lempin lapa oli tähystysleikattu, kun ei muutakaan saanut tehdä. Seisomaan nouseminen toimii hyvin, siitä makuuta ja istumista pitää treenata jotta ei ala edistää. Periaatteessa se tekee itsenäisesti vaihdot suht oikein mutta pitää vahvistaa vielä.

  • seisomasta maahan
  • seisomasta istu
  • jokaista vaihtoa treenata erikseen yhdellä kerralla, ei kaikkea kerralla